Dieta w czasie Odry
Z innych powikłań należy wymienić: zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, podobnie jak i języka, pryszczykowe lub wrzodziejące zapalenie ropne ucha środkowego i szczególnie groźne powikłania ze strony układu nerwowego, jak meningo-encephalitis, encephalomyelitis, me- ningitis serosa i inne. Powikłania nerwowe występują w późnym okresie wysypkowym wśród objawów zamroczenia, osłabienia odruchów ścięgnistych i brzusznych, zmian czucia, senności na przemian z pobudzeniem, niepokojem, zaburzeniami koordynacji ruchów czasem wy-
W diecie należy uwzględnić dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, odpowiednią ilość białka, które podajemy najlepiej w postaci białka jaj kurzego, sera, mięsa. Tłuszcze należy znacznie ograniczyć, jednakże całkowicie beztłuszczowej diety nie należy stosować, zwłaszcza przez dłuższy czas, ponieważ występuje wówczas niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, a przede wszystkim witaminy A. Z witamin podajemy zespół witaminy B, oraz witaminy A i K. Należy dbać o podanie dostatecznej ilości płynów. Wielu autorów zaleca podawanie aminokwasów. Dawniej powszechnie stosowane podawanie glikozy dożylnie rezerwujemy dla przypadków ciężkich, w których albo wskutek braku łaknienia, albo uporczywych wymiotów grozi przede wszystkim odwodnienie. Należy dbać o regularne wypróżnienia. Wskazane jest również łagodne nagrzewanie wątroby za pomocą termoforu. Stosowane są- również drożdże piwne (15—2-0 g) w gorącym mleku. W cięższych przypadkach podaje się preparaty wątrobowe (wyciągi wodne) oraz preparaty kory nadnerczy — prednison pod osłoną antybiotyków.