Leczenie dietetyczne czerwonki
Leczenie dietetyczne polega na stosowaniu przez pierwsze dwa dni diety marchwiowej lub jabłkowej, a następnie przechodzimy na pokarmy papkowate, podając kaszkę, ryż przetarty, żółtko, potem lekkie rosołki z kaszką, mięso gotowane z drobiu, najlepiej przetarte, szynkę siekaną, sucharki. Niemowlętom podajemy początkowo wywar z marchwi, papkę marchwiową, a następnie wprowadzamy szybko (2—3 doba) mieko lecznicze (zakwaszone, białkowe) lub mieszanki z mleka sproszkowanego na papce marchwiowej unikając głodzenia. W przewlekłej biegunce krwawej, w której łatwo dochodzi do wyniszczenia dziecka, należy stosować dietę bogatą przede wszystkim w białko.
Zapobieganie w czerwonce polega przede wszystkim na podniesieniu poziomu urządzeń sanitarnych, propagowaniu higieny osobistej, zwalczaniu much i na stosowaniu szczepień ochronnych. Szczepionka przeciw- czerwonkowa jest wielowartościowa i stosowana jest łącznie ze szczepionką przeciwdurową. W celach zapobiegawczych poleca się stosowanie bakteriofagów doustnie, a niektórzy stosują sulfonamidy.